Home
Algemene info
-Geografie
-Klimaat
-Geschiedenis
-Economie
-Transport
-Praktisch
Ontspanning
-Bezienswaardig
-Excursies
-Watersporten
Hotels
Vliegtickets
Promoties
LinksLimassol: Geschiedenis
Geschiedenis van Limassol:

De stad Limassol is gesitueerd tussen de vroegere antieke steden Amathus en Kourion (Curium). Hoewel deze plek reeds sinds prehistorische tijden bewoond wordt, met graven uit 2000 v.C. en bewijzen van kolonisatie in de 4de eeuw v.C., werd de stad Limassol pas gesticht na de vernietiging van Amathus in 1191 door de Engelse koning Richard Leeuwenhart.

De oude stad van Limassol

In 1192 werd Cyprus verkocht aan de tempeliers, maar wegens de hoge taxen die deze aan de lokale bevolking oplegden kwamen deze al snel in opstand en kwam het eiland in handen van Guy de Lusignan, wat een periode van voorspoed van ongeveer 3 eeuwen inluidde voor het eiland in het algemeen en Limassol in het bijzonder.

Vanaf de 13de eeuw werd Limassol het belangrijkste handelscentrum van Cyprus, met grote aantallen handelaars uit het hele Middellandse Zeegebied die zich in de stad vestigden. De stad was strategisch gelegen op verschillende internationale handelsroutes en haar veilige haven was een verplichtte aanlegplaats voor vele schepen, waardoor Limassol een enorme financiŽle en culturele ontwikkeling kende.

In het begin van de 15de eeuw was Limassol uitgegroeid tot een welvarend piratennest van waaruit zeerovers de landen langs het Oostelijke Middellandse Zeegebied afstroopten en alle mohamedaanse schepen plunderden. Tussen 1424 en 1426 stuurden de Egyptische Mameluken verschillende expedities ter vergelding. Alle kuststeden, waaronder Limassol, Famagusta en Larnaca werden geplunderd en zo goed als volledig vernield, waarna de Egyptische troepen terugkeerden naar CaÔro.

In 1489 werd Cyprus verkocht aan de Venetianen. Dezen waren enkel geÔnteresseerd in de taksen en de natuurlijke rijkdommen van het eiland en de levensomstandigheden van de lokale bevolking gingen gevoelig achteruit. In 1539 ontmantelden de Venetianen de burcht van Limassol

De oude stad van Limassol

De Ottomaanse Turken veroverden Cyprus in 1570 en namen Limassol in zonder enige weerstand, waarna het nog maar eens afgebrand werd. Na deze acties was Limassol weinig meer dan een dorp met een groot aantal inwoners. Tijdens de hele Ottomaanse bezetting kende Cyprus een intellectuele, culturele en financiŽle achteruitgang te wijten aan de hoge taksen en de onderdrukking van de christelijke meerderheid van het eiland.

In 1878 namen de Britten de controle over Cyprus over en vanaf de eerste jaren was er een duidelijke verbetering van de situatie in Lmassol. Wegen en havenfaciliteiten werden gerenoveerd of vanaf nul heropgebouwd en dit gaf een enorme boost aan de economie van de stad. Ook werden reeds snel een postkantoor, telegraafstation en hospitaal geopend, snel gevolgd door een drukkerij en de eerste kranten van het eiland.

Bij de onafhankelijkheid van Cyprus in 1960 was het bevoolkingsaantal reeds gestegen van 6.000 tot meer dan 40.000, het grootste deel christenen. Het Turkse deel van de bevolking van Limassol werd in 1974, na de invasie van Turkije in het noorden van het eiland, overgebracht naar Noord-Cyprus. Daartegenover kwamen ook veel Grieks-Cyprioten uit het noorden in Limassol terecht. Voor de stad had de invasie van de Turken vooral positieve effecten aangezien Famagusta in het bezette gebied lag en Limassol nu werd uitgebouwd tot de grootste haven en toeristische bestemming van Cyprus.